Tuesday, September 28, 2010

Svensk Amsterdam Guide

Så min favorit lista:

Karta för alla ställena.

Ta en kaffe (och Äppelkaka med grädde på) Lördag på 'Norden markt' i kafe Vinkel. Då har de Boerenmarkt som betyder Bondemarknad och har bio produkter. Sitt och kolla in Amsterdammare.

Ät en mysig middag på 'De Reiger'. Ett 'Buurt cafe', typ 'lokala Kafét'/ restaurant. Vänligt och har god mat. Man kan lätt komma i samspråk med både personalen och borden brevid.
Nieuwe Leliestraat 34

Efter de Reiger kan du promenera till glass baren på Tweede Tuindwarsstraat 13 och sedan ta en öl på 'Cafe de Tuin'. Eller någon annanstanns på den gatan.
Cafe de Prins finns också om hörnet på Prinsengracht 124 och är en lokal stam krog som också hör till mina favoriter.

Toscanini Ristorante Caffè har något av de bästa ryktena i Amsterdam. Man brukar se delar av den kungliga familjen äta där, så det är väl en favorit för många.
Boka bord långt i förväg. Lindengracht 75.
020 6232813

Om ni letar efter nåt nytt så kan ni gå till Japanese Pancake World. Gott med nya smaker.

Bästa croissanterna finns på ett ur litet bageri på Haarlemmerdijk. Mellan nr 178 och 180. Ingen vet om det förutom hela Amsterdam som gärna köar länge på en söndag. Där kan man verkligen kolla folk om man orkar klämma sig in i den något kala lokalens cafe.Ett litet stycke ifrån bageriet ligger TON POP. Super cool Japansk/Asiatisk mat shop. Också på Haarlemmerdijk. ca nr170.


Hela Haarlemmerdijk har verkligen mycket att erbjuda i form av massa små affärer, cafeer, bio, leksaks affärer, secondhand, och några konstigheter.
Man känner dock när man närmar sig centrum, då kommer mer turister och fler coffee shops...som inte ska förväxlas med cafeer.

Att gå runt och shoppa på de 9 gatorna '9 straatjes'. Är ockå mysigt med cafeer och fina affärer. Det är gatorna mellan Westermarkt och Leidsegracht.

Där i området ligger min absoluta favorit design shop! Frozen Fountain on Prinsengracht 629. Hetaste design och inrednings prylarna.

En annan design shop som är ett måste är Droog Design shop. Staalstraat 7b. Känd tror jag även i Sverige för sin nyskapande design!

Längre bort på Staalstraat ligger bokshopparnas bokshop om det kommer till Konst och Grafisk design. Nijhof & Lee‎ Staalstraat 13a.


I närheten ligger ett cafe som också är ett secondhand ställe Latei (Zeedijk 143). Mysigt. God frukost och God äppel kaka och på fredag lördag har de öppet på kvällen och serverar Indiskt.
latei.net

Ett av de bättre och absolut roligaste Thai ställena ligger på Zedijk 77 Snackbar "Bird". Mitt emot ligger restauranten, men det är inte den man vill åt. Med Snackbar menas att man sitter där de lagar maten och man blir både inföst och utföst snabbt. Så fort du är klar ska du betala notan och sticka! Men Amsterdammarna står utanför för att få plats och genom fönstret kan man se förbipasserande i kina distiktet, samtidigt som man får uppleva flammorna ifrån köket!
En av mina klara favoriter!

En annan bra Bok shop är också American Book Center, Spui 12. Den är så bra att tom min bok ligger där! Fråga efter 'Travelers Advisory' så får ni se den!Och sedan kan man koppla av och köpa vilt goda choklad praliner vid Puccini. Ta med hem om inte annat!!! Staalstraat 21

Om man vill gå på roligt arabiskt cafe, Se stora män bära in stora brickor med mat och dricka mint tea, gå till Hotel Bazar och för att ta er dit gå igenom Amsterdams längsta utomhusmarknad. Albert Cuypstraat.

Om man verkligen känner för att fira så finns alltid Okura Hotel, med sin Sky bar där du ser hela Amsterdam,lyxigt! och den 2 stjärniga restauranten 'Ciel Bleu' som man nog sent glömmer...mmmm. Men priser där efter dock.....

(Okura har också en fin Sushi restaurant och annat.)


Om ni inte har fått en stor hotelfrukost så kan ni gå till American Hotel vid Leidse plein. Stor Frukost!
Leidsekade 97

No comments:

Post a Comment